światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Pstrąg z frytkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny pstrąg, którego dzięki podaniu z frytkami polubią także dzieci.

Pstrąg z frytkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pstrąg z frytkami

 

  • świeży wypatroszony pstrąg (można użyć także mrożonego)
  • przyprawa do ryb
  • 2 pieczarki
  • jabłko
  • arkusz foli aluminiowej
  • ziemniaki na frytki lub gotowe mrożone frytki
  • olej

Sposób przygotowania:

Pstrąg z frytkami
Usuwamy łuski z ryby (za pomocą ostrego noża lub tarki), a następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Arkusz foli aluminiowej smarujemy delikatnie olejem, posypujemy przyprawą do ryb, układamy na przemian pokrojone w plasterki pieczarki i jabłko,po czym kładziemy na środku pstrąga. Do środka ryby (pomiędzy powłoki brzuszne, które powstały po wypatroszeniu) wkładamy kilka plasterków jabłka i pieczarek, posypujemy przyprawą. Następnie resztę plastrów pieczarek i jabłka układamy na przemian na wierzchu ryby, polewamy cieniutka stróżką oleju. Całość zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut w zależności od wielkości ryby. W tym czasie przygotowujemy frytki- z ziemniaków lub wykorzystujemy gotowe mrożone frytki.
Pstrąg z frytkami
Oczyszczonego z łusek pstrąga posypujemy przyprawą do ryb.
Pstrąg z frytkami
Na wierzchu rybku, na spodzie oraz w środku układamy na przemian jabłka i pieczarki, a następnie posypujemy przyprawą.
Pstrąg z frytkami
Rybę polewamy cieniutką stróżką oleju i szczelnie zawijamy w folię.