lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pstrag z pieczonymi ziemiakami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne danie polecam ryba z pieczonymi ziemniaczkami palce lizać.

Pstrag z pieczonymi ziemiakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrag z pieczonymi ziemiakami

 

  • pstrąg 1-2 sztuki
  • pieprz biały mielony
  • sól morska szczypta
  • sok z cytryny
  • troszkę soli czosnkowej
  • ziemniaczki 1,1/2kg umyte obrane pokrojone w cwiartki sól
  • rosołek drobiowy
  • 2 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Pstrag z pieczonymi ziemiakami
Ziemniaki myjemy obieramy kroimy w ćwiartki wkładamy do naczynia do zapiekania posypujemy solą. Do 2 szklanek wody wkładamy pokruszoną kostkę drobiową mieszamy do rozpuszczenia, zalewamy ziemniaki i pieczemy 1.1/2 godziny w 180 stopniach mieszamy co jakiś czas by się nie przypaliły . Rybę myjemy solimy pieprzymy i posypujemy solą czosnkową kroimy w dzwonka i maczamy w mące i smażymy na złotawy kolor podajemy rybę z ziemniakami i sałatką.
Pstrag z pieczonymi ziemiakami
Obczyszczony pstrąg doprawiony przyprawami i pociety w dzwonka
Pstrag z pieczonymi ziemiakami
smażymy z obu stron stron na złotawy kolor rybę
Pstrag z pieczonymi ziemiakami
kiedy sie podrumieni z obu stron wyjmujemy rybę z patelni
Pstrag z pieczonymi ziemiakami
Upieczone ziemniaczki idealnie pasuja do ryby

Tagi:

pstrąg