Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pstrąg z pieprzem i rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Robiłam już w ten sposób łososia i bardzo mi posmakował. Tym razem troszkę przepis zmodyfikowałam by sprawdzić wszystkie warianty .

Pstrąg z pieprzem i rozmarynem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg z pieprzem i rozmarynem

 

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg z pieprzem i rozmarynem
Pstrąga lekko posolić. Skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na połowie pokrojonej w piórka cebuli. Na wierzch wysypać resztę cebuli i pokrojoną na kawałki wyciśniętą cytrynę. Zostawić na noc w zamkniętym pojemniku w lodówce. Ugotować ziemniaki w ,,mundurkach". Odcedzić i ostudzić. Obrać i pokroić . Wyjąć pstrąga z cebuli. Osuszyć . Posypać mielonym pieprzem ( sporo).Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić połowę rozmarynu. Niech się lekko podpiecze. Ułożyć ziemniaki, posolić i usmażyć na rumiano. Zdjąć z patelni. Zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z masłem. Wrzucić rozmaryn i chwilę smażyć by tłuszcz nabrał smaku. Pstrąga smażyć na rumiano najpierw od strony bez skórki -potem przewrócić .Wrzucić ziemniaki obok ryby . Podawać zdejmując z pstrąga delikatnie przed podaniem skórę. Skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo podać do ryby cytrynę . Proponuję do tego sezonowe warzywa na surówkę - ja miałam młoda fasolkę szparagową z wody. * wyjaśniam sprawę obkładania cebulą - po prostu usuwa ona ,, rybi" zapach - chciałam by pstrąg jak najbardziej przeszedł rozmarynem .
Pstrąg z pieprzem i rozmarynem
Pstrąga obłożyc pokrojoną cebulą i skropić sokiem z cytryny
Pstrąg z pieprzem i rozmarynem
Rybę wyjąć z cebuli - osuszyć -posypać pieprzem
Pstrąg z pieprzem i rozmarynem
Oprószoną maką rybę smażyc na aromatyzowanym rozmarynem maśle
Pstrąg z pieprzem i rozmarynem
Dołożyć do pstrąga usmażone wcześniej na rumiano ziemniaki