SUPERPRZEPIS

Pstrąg z Pietruszką i Tymiankiem

  • 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Pstrąg z Pietruszką i Tymiankiem Więcej zdjęć (4)

Jednym słowem ryba jest pyszna i soczysta :-)

Składniki:

Pstrąg z Pietruszką i Tymiankiem

 

  • 2 sztuki pstrąg tęczowy świeży
  • 3 łyżeczki masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 garść świeżej posiekanej natki pietruszki
  • 2 większe szczypty tymianku
  • 1 grubszy plaster cytryny
  • sól,pieprz kolorowy(wg.uznania)

Sposób przygotowania:

Pstrąg z Pietruszką i Tymiankiem
Ryby umyć,oskrobać i odciąć głowy.Osuszyć papierowym ręcznikiem i ponacinać je w trzech miejscach z obu stron.Miękkie masło wymieszać z pietruszką na papkę.Cztery ząbki czosnku obrać i pokroić na cztery.Ryby posolić,popieprzyć oraz opruszyć tymiankiem w środku jak i na zewnątrz.Dodatkowo w środek każdej włożyć po dwa pokrojone ząbki czosnku.W nacięcia za pomocą łyżeczki wciskamy masło wymieszane z natką.Przygotowane ryby wkładamy do naczynia żaroodpornego kropimy cytryną,kładziemy na nie jeszcze dwa ząbki czosnku przekrojone na pół w łupinkach. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 180*C. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Pstrąg z Pietruszką i Tymiankiem
.Miękkie masło wymieszać z pietruszką na papkę....
Pstrąg z Pietruszką i Tymiankiem
Tutaj widzimy gotowe pstrągi zaraz po wyjęciu z piekarnika....
Pstrąg z Pietruszką i Tymiankiem
Tutaj widzimy świeża dwie rybki.Za niewielką cenę mamy wspaniały,zdrowy i smaczny obiad.Polecam :-)