Misiowe Puszyści

Misiowe Puszyści

Kucharz
[Przepisów: 24]

Pstrąg z wody w sosie orzechowym (Gruzja)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 2/5 głosów: 3

Rybę oczyścić, umyć, lekko oprószyc solą. Cebulę obrać, pokrajać w

Pstrąg z wody w sosie orzechowym (Gruzja)

Składniki:

Pstrąg z wody w sosie orzechowym (Gruzja)

 

  • 4 pstrągi
  • 2 spore cebule
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki, po kilka gałązek estragonu, kolendry, miety, bazylii i szłwii
  • Sos:
  • 1/2 szkl łuskanych orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1/2 szkl bulionu
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pstrąg z wody w sosie orzechowym (Gruzja)
Rybę oczyścić, umyć, lekko oprószyc solą. Cebulę obrać, pokrajać w plasterki, zmieszać z drobno posiekaną zieleniną. Na dno płaskiego rondla włożyć połowę zieleniny z cebulą, posolić, na to położyć pstrągi, potem znów zieleninę, zalać zimną wodą, aby ledwo przykrywało rybę. Przykryć i gotować na małym ogniu. Gdy ryba będzie miękka ostrożnie wyjąć z wody na półmisek. Posypać siekanym koperkiem. Przygotować sos: orzechy utłuc, dodać czosnek roztarty na miazgę z solą, ocet winny, papryke i bulion. Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podać oddzielnie.

Tagi:

sosy pstrąg