zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pszenne bułeczki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

gorące, chrupiące bułeczki i masełko i już nic więcej nie trzeba.

Pszenne bułeczki

Składniki:

Pszenne bułeczki

 

 

Sposób przygotowania:

Pszenne bułeczki


Mąkę wsypać razem z kaszą do miski.

Drożdże rozmieszać z cukrem aż powstanie płynna gęsta masa.

Dodać je do miski, wsypać sól, wlać olej, mleko i wodę i wyrobić gładkie ciasto.

Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie chwilkę je przerobić, formować niewielkie kule i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.

Każdą bułkę naciąć przez środek i odstawić je do wyrośnięcia.

Gdy bułki wyrosną piec je w 160 stopniach przez 30 minut.