akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Pszenno-razowe bułki z siemieniem lnianym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Proste bułeczki wypiekane z mąki pszennej i razowej, z dużą ilością siemienia lnianego. Gorąco polecam, szczególnie na śniadanie!

Pszenno-razowe bułki z siemieniem lnianym

Składniki:

Pszenno-razowe bułki z siemieniem lnianym

 

 

  • Dodatkowo:
  • odrobina wody do posmarowania bułeczek
  • kilka łyżek siemienia lnianego do posypania

Sposób przygotowania:

Pszenno-razowe bułki z siemieniem lnianym

ETAP 1:

Drożdże rozpuścić razem z cukrem i łyżką mąki pszennej w połowie ilości mleka. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do "ruszenia drożdży".

ETAP 2:

Obydwie mąki, sól i siemię lniane wymieszać. Dodać pozostałe mleko, wodę, wyrośnięte drożdże i oliwę z oliwek. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. W razie potrzeby, dodać troszkę jeszcze mąki lub mleka. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Po tym czasie podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30-40 minut do napuszenia. Następnie posmarować wodą i posypać siemieniem lnianym.

ETAP 4:

Piec w 190 st.C przez około 15 minut do zarumienienia. Wyjąć i przenieść na kratce w celu przestudzenia. Smacznego!