monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Pszenno-razowe tortille z kurczakiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 248
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zawsze mnie cieszy gdy uda mi się przerobić fast-food na zdrowszą wersję. Tym razem na warsztat wzięłam tortillę. I się udało! Pysznie,zdrowo i kolorowo. Zapraszam:)

Pszenno-razowe tortille z kurczakiem i warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pszenno-razowe tortille z kurczakiem i warzywami

 

 

  • Wypełnienie:
  • 2 polędwiczki z kurczaka-120 g
  • 1,5 łyżki sosu teryiaki
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • Sól, przyprawa do kurczaka
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 duże rzodkiewki-45 g
  • 65 g ogórka zielonego
  • ½ pęczka liści rzodkiewki
  • 10 g majonezu light
  • 20 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koperku
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pszenno-razowe tortille z kurczakiem i warzywami

Ciasto:

Pszenno-razowe tortille z kurczakiem i warzywami
w misce wymieszać i wyrobić składniki na ciasto

Do miski wsypać obie mąki, dodać sól i pieprz. Wymieszać.

Stopniowo dodawać wodę i wyrobić ciasto. Następnie zagniatać je około 5 minut, aby ciasto było gładkie i elastyczne.

Odłożyć na około 45 minut pod przykryciem aby ciasto nie wyschło.

ETAP 2:

Pszenno-razowe tortille z kurczakiem i warzywami
rozwałkowane na cienki placek ciasto piec na suchej patelni

Następnie rozwałkować na bardzo cienki płat i przy pomocy okrągłego naczynia, np.talerzyka wykroić koło.

Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać.

Kłaść po jednej tortilli na patelnię i piec je bez tłuszczu. Gdy pojawią się bąble powietrza obrócić placek na drugą stronę.

Wypełnienie:

Pszenno-razowe tortille z kurczakiem i warzywami
zamarynowane polędwiczki usmazyć z obu stron bez tłuszczu

Polędwiczki umyć i osuszyć. Rozkroić wzdłuż na 2 lub 3 porcje. Oprószyć solą. Do miseczki wlać oba sosy, dodać przyprawę do kurczaka i wymieszać.

Przełożyć mięso, wymieszać, aby marynata dobrze pokryła mięso i odłożyć na około 40 minut. Po tym czasie usmażyć bez tłuszczu.

ETAP 4:

Pszenno-razowe tortille z kurczakiem i warzywami
w misce wymieszać wszystkie sprawione i pokrojone warzywa z dressingiem

Liście z rzodkiewki porwać w palcach na 2-3 kawałki. Przełożyć do miski. Rzodkiewkę pokroić w plastry. Obranego ogórka podzielić na słupki. Przełożyć do miski.

Dodać posiekaną cebulę czerwoną. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

W malej miseczce wymieszać majonez z jogurtem. Dodać starty na małych oczkach czosnek. Wrzucić do miseczki i wymieszać.

Dodać koperek. Całość przełożyć do miski z warzywami i po raz ostatni wymieszać.

ETAP 5:

Pszenno-razowe tortille z kurczakiem i warzywami
tortille wypełnić mięsem warzywami i zawinąć w folię

Na ciepły placek tortilli układać warzywa, następnie kawałki kurczaka i całość zawinąć. Podawać od razu. Smacznego !