anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pszenno-żytni chleb na zakwasie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Najtrudniej jest upiec chleb doskonałej jakości bez żadnych dodatków, którego smak musi obronić się sam, a żadne wymyślne dodatki nie odwracają naszej uwagi od jego smaku. Ten chleb jest doskonały.

Pszenno-żytni chleb na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenno-żytni chleb na zakwasie

 

  • ZACZYN:
  • aktywny zakwas żytni – 15 g
  • mąka pszenna typ 650 – 75 g
  • woda – 85 ml

 

Sposób przygotowania:

Pszenno-żytni chleb na zakwasie
Składniki zaczynu wymieszać w misce. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie zaczyn, obie mąki i wodę krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Najlepiej jest to zrobić w robocie z końcówką do ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie dodać sól i ponownie krótko ciasto wyrabiać mikserem na wolnych obrotach. Miskę nakryć folią spożywczą na 2,5 godziny do wyrastania. W tym czasie ciasto składać dwa razy. Następnie uformować bochenek, włożyć go do wysypanego mąką koszyka. Koszyk włożyć do dużej torby foliowej, zawiązać ją i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie blaszkę będącą na wyposażeniu piekarnika umieścić w nim i nastawić temperaturę na 220°C. Gdy piekarnik się nagrzeje ostrożnie wyjąć blaszkę i zdecydowanym ruchem przełożyć ciasto z koszyka. Naciąć chleb ostrym nożem. Gorącą blaszkę z ciastem jak najszybciej wstawić ponownie do piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić 1/2 szklanki kostek lodu i piec chleb z parą 10 minut. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i wypuścić parę. Obniżyć temperaturę do 200°C i piec 25-30 minut. Chleb wyjąc z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Pszenno-żytni chleb na zakwasie
Pierwszy etap składania ciasta chlebowego.
Pszenno-żytni chleb na zakwasie
Drugi etap składania ciasta chlebowego w kopertę.
Pszenno-żytni chleb na zakwasie
Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą na 2,5 godziny do wyrastania.
Pszenno-żytni chleb na zakwasie
Chleb wyjąc z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.