Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pszenno- żytni chleb ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny domowy chlebek pszenno- żytni. Wspaniały domowy wypiek z chrupiącą skórką. Warto go przygotować.

Pszenno- żytni chleb ze słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenno- żytni chleb ze słonecznikiem

 

Sposób przygotowania:

Pszenno- żytni chleb ze słonecznikiem
Ciepłe mleko mieszamy z wodą. Dodajemy pokruszone drożdże, sól oraz cukier. Mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąki. Dokładnie wyrabiamy ciasto, tak aby stąło się elastyczne. Na końcu do ciasta wsypujemy słonecznik, mieszamy. Ciasto odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy do foremek na keksówkę. Wierzch oprószamy ziarnami słonecznika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Pszenno- żytni chleb ze słonecznikiem
Ciepłe mleko mieszamy z wodą. Dodajemy pokruszone drożdże, sól oraz cukier. Mieszamy.
Pszenno- żytni chleb ze słonecznikiem
Stopniowo wsypujemy mąki. Dokładnie wyrabiamy ciasto, tak aby stąło się elastyczne.
Pszenno- żytni chleb ze słonecznikiem
Na końcu do ciasta wsypujemy słonecznik, mieszamy. Ciasto odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Pszenno- żytni chleb ze słonecznikiem
Wyrośnięte ciasto wykładamy do foremek na keksówkę. Wierzch oprószamy ziarnami słonecznika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

chleb pieczywo