monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Pszenno-żytnie racuszki bez jajek i tłuszczu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Z podanych składników wyszło mi 12 średniej wielkości racuszków po około 69 kcal jeden. Zapraszam:) Lekko i pysznie:)

Pszenno-żytnie racuszki bez jajek i tłuszczu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pszenno-żytnie racuszki bez jajek i tłuszczu

 

Sposób przygotowania:

Pszenno-żytnie racuszki bez jajek i tłuszczu

ETAP 1:

Pszenno-żytnie racuszki bez jajek i tłuszczu
Do miski przesiać obie mąki. Dodać otręby cukier i drożdże. Wymieszać.

Wymieszać wszystkie sypkie składniki, tzn,mąki, otręby, drożdże oraz cukier

ETAP 2:

Pszenno-żytnie racuszki bez jajek i tłuszczu
do suchych składników dolać mleko i mieszać

Dodać skórkę otartą z cytryny. Dodać lekko podgrzane mleko. I mieszać około 5 minut, po tym czasie ciasto powinno być bardzo gęste.

ETAP 3:

Pszenno-żytnie racuszki bez jajek i tłuszczu
Przykryć folia i odstawić na około 30 minut aby dobrze wyrosło.

Wymieszane ciasto, zakryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. czas około 30 minut.

ETAP 4:

Pszenno-żytnie racuszki bez jajek i tłuszczu
placuszki smażyć bez tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni

Gdy ciasto wyrośnie, lekko zamieszać i rozgrzać patelnię bez tłuszczu. Kłaść po łyżce ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Smacznego!