SUPERPRZEPIS

Pszenno-żytnio-jaglany chleb

  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Pszenno-żytnio-jaglany chleb

Smaczny chleb domowy to jest najlepsze rozwiązanie na śniadanie lub kolację. Do tego ulubione dodatki i mamy pycha jedzonko.

Składniki:

Pszenno-żytnio-jaglany chleb

 

Sposób przygotowania:

Pszenno-żytnio-jaglany chleb
Przygotowanie chleba:

etap 1

Pszenno-żytnio-jaglany chleb
Zdjęcie do przepisu - Pszenno-żytnio-jaglany chleb - zewa

W misce wymieszać drożdże do momentu zrobienia się płynnych. Potem wlać wodę, olej i dodać sól i wymieszać. Następnie wsypać pozostałe składniki i wymieszać je łącząc ze sobą.

etap 2

Pszenno-żytnio-jaglany chleb
Zdjęcie do przepisu - Pszenno-żytnio-jaglany chleb - zewa

Wyrobić ciasto, oprószyć lekko mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

etap 3

Pszenno-żytnio-jaglany chleb
Zdjęcie do przepisu - Pszenno-żytnio-jaglany chleb - zewa

Gdy podrośnie ponownie wyrobić i na oprószonym blacie uformować bochenek. Zostawić do podrośnięcia a w tym czasie nagrzać w piekarniku naczynie żaroodporne 9 u mnie pokrywka) wysmarowane olejem i wysypane mąką.

etap 4

Pszenno-żytnio-jaglany chleb
Zdjęcie do przepisu - Pszenno-żytnio-jaglany chleb - zewa

Piekarnik powinien być nagrzany do 220 stopni. Potem ostrożnie wyjąć naczynie i przełożyć podrośnięte ciasto. Chleb piec godzinę a potem wystudzić go po wyjęciu z naczynia na kratce.


Tagi:

chleb