Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pszenny chleb na drożdżach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Prosty, domowy, pszenny chlebek z dodatkiem otrębów i zarodków pszennych, przygotowany na drożdżach...

Pszenny chleb na drożdżach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenny chleb na drożdżach

 

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb na drożdżach
Drożdże rozpuścić w mleku wymieszanym z wodą i cukrem, odłożyć na kilkanaście minut. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski (pół szklanki mąki odłożyć do podsypywania) i dokładnie wymieszać. Dodać do nich rozczyn drożdżowy, wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Następnie podsypać odłożoną mąką i ponownie krótko wyrobić. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na 2 części, z każdej uformować podłużny bochenek, ułożyć na blasze i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem na wierzchu bochenków zrobić ukośne nacięcia. Chleb piec w 200 stopniach przez ok. 1 godzinę. Upieczony chlebek studzić na kratce.
Pszenny chleb na drożdżach
Drożdże rozpuszczone w mleku z wodą i cukrem.
Pszenny chleb na drożdżach
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Pszenny chleb na drożdżach
Wyrobione ciasto na chleb odłożone do wyrośnięcia.
Pszenny chleb na drożdżach
Ukośne nacięcia zrobione na wyrośniętych bochenkach.

Tagi:

chleb