anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 691]

Pszenny chleb na zakwasie z płatkami orkiszowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Bardzo prosty chleb na zakwasie, zawsze się udaje i znakomicie smakuje. Z upieczeniem tego chleba poradzi sobie nawet ktoś bez doświadczenia z pieczeniem chleba na zakwasie.

Pszenny chleb na zakwasie z płatkami orkiszowymi

Składniki:

Pszenny chleb na zakwasie z płatkami orkiszowymi

 

  • mąka pszenna typ 650 - 450 g
  • mąka pszenna typ 2000 - 150 g
  • aktywny zakwas żytni - 150 g
  • płatki orkiszowe – 40 g
  • woda – 450 g
  • golden syrup - 2 łyżki
  • sól - 1,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb na zakwasie z płatkami orkiszowymi

ETAP 1:

Pszenny chleb na zakwasie z płatkami orkiszowymi
Wszystkie składniki ciasta przełożyć domisy miksera.

Płatki orkiszowe uprażyć na suchej patelni, mieszając aby się nie przypaliły, odstawić do wystygnięcia.

W wodzie rozpuścić golden syrup, dodać aktywny zakwas i wymieszać. Dodać obie mąki, uprażone płatki i wyrabiać mikserem około 10 minut. Dodać sól i dalej wyrabiać około 5 minut.

ETAP 2:

Pszenny chleb na zakwasie z płatkami orkiszowymi
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto przełożyć do dwóch wysmarowanych masłem i obsypanych mąką foremek o wymiarach 23x13 cm. Odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Pszenny chleb na zakwasie z płatkami orkiszowymi
Upieczony chleb odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Wstawić do nagrzanego do 250°C piekarnika i piec 10 minut, na dno piekarnika wrzucić garść kostek lodu. Wypuścić parę z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec 30 minut.

Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.

Tagi:

chleb