akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Pszenny chleb razowy z miodem orzechami i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny chleb z nutą słodyczy. Nie mogłam sobie odmówić :D Serdecznie polecam wypróbować! Niebo w gębie :)

Pszenny chleb razowy z miodem orzechami i jabłkiem

Składniki:

Pszenny chleb razowy z miodem orzechami i jabłkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb razowy z miodem orzechami i jabłkiem

Zaczyn

Drożdże wymieszać ze 100 ml wody. Dodać 100 g mąki pszennej typ 750 oraz miód. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-60 minut, aby powstał zaczyn.

Wyrabianie ciasta

Pszenny chleb razowy z miodem,orzechami i jabłkiem
Nacechowanie chlebka.

Następnie dodać do niego pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia. Keksówkę o wymiarach 24x26 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 60-90 minut w ciepłe miejsce. Chlebek nacechować u góry.

Pieczenie i studzenie

Pszenny chleb razowy z miodem,orzechami i jabłkiem
Studzenie upieczonego chlebka.

Piec w 220st.C około 40-45 minut w zaparowanym piekarniku. Upieczony chleb wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: książka Piotra Kucharskiego: „Chleb, domowa piekarnia”)