SUPERPRZEPIS

Pszenny chleb z piwem na zakwasie

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Pszenny chleb z piwem na zakwasie Więcej zdjęć (4)

Pszenny chleb na zakwasie z dość nietypowym dodatkiem, bo niepasteryzowanym piwem. Bardzo smaczny, z miękkim i sprężystym miąższem.

Składniki:

Pszenny chleb z piwem na zakwasie

 

  • ZACZYN:
  • niepasteryzowane piwo – 1 szklanka
  • aktywny zakwas żytni – 30 g
  • mąka pszenna typ 650 – 50 g

 

  • CIASTO WŁAŚCIWE:
  • cały zaczyn
  • mąka pszenna typ 650 – 500 g
  • woda – 250 ml
  • sól – 1,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb z piwem na zakwasie
Piwo wlać do rondelka i podgrzać. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać zakwas, wymieszać, rondelek przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Miskę z ciastem nakryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto dwukrotnie złożyć. Następnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami keksówki 8,5 x 36 cm. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny. Wstawić do nagrzanego do 240°C i naparowanego piekarnika. Piec 10 minut, następnie wypuścić parę, obniżyć temperaturę do 200°C i piec 35 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej. 
Pszenny chleb z piwem na zakwasie
Piwo przelać do rondelka i lekko podgrzać.
Pszenny chleb z piwem na zakwasie
Następnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami keksówki.
Pszenny chleb z piwem na zakwasie
Upieczony chleb wyjąć z foremki i wystudzić.

Tagi:

piwo ciasto chleb