Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Pszenny chleb z płatkami owsianymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Domowy pszenny chleb z otrębami pszennymi i płatkami owsianymi.

Pszenny chleb z płatkami owsianymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenny chleb z płatkami owsianymi

 

  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżka soli
  • 4 szklanki mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb z płatkami owsianymi
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut. Do miski przesypać otręby, płatki owsiane, mąkę i sól. Dokładnie wymieszać. Do suchych składników wlać rozczyn drożdżowy. Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Następnie miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je do natłuszczonej foremki (użyłam średniej tortownicy - ok. 22 cm). Ciasto ponownie odłożyć do podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować ciepłą wodą. Piec w 250 stopniach przez ok. 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec chleb dalej przez ok. 1 godzinę. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia można zdjąć obręcz z tortownicy. Upieczony chleb ostudzić na kratce.
Pszenny chleb z płatkami owsianymi
Drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
Pszenny chleb z płatkami owsianymi
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Pszenny chleb z płatkami owsianymi
Wyrobione ciasto na chleb odłożone do wyrośnięcia.
Pszenny chleb z płatkami owsianymi
Wyrośnięte ciasto przełożone do natłuszczonej foremki.

Tagi:

chleb pieczywo