jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ptasie gniazda

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To pyszny, nie wymagający pieczenia wielkanocny deser. Najwięcej radości przy zajadaniu tego deseru mają oczywiście najmłodsi. Takie gniazda stanowią także piękną, kolorową dekoracje stołu!

Ptasie gniazda Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ptasie gniazda

SKŁADNIKI

  • 200 gram paluszków o delikatnym smaku (u mnie Juniorki),
  • 150 gram mlecznej czekolady,
  • 150 gram gorzkiej czekolady,
  • Czekoladowe jajka w kolorowym lukrze

Sposób przygotowania:

Ptasie gniazda

ETAP 1

Ptasie gniazda
Na mniejsze części łamiemy paluszki

Paluszki łamiemy na mniejsze części. Tak przygotowane przekładamy do miseczki.

ETAP 2

Ptasie gniazda
łamiemy na kostki czekolady

Czekolady dzielimy na kostki.

ETAP 3

Ptasie gniazda
W kąpoieli wodnej rozpuszczamy czekolady

Łączymy ze sobą i rozpuszczamy w kąpieli wodnej

ETAP 4

Ptasie gniazda
Płynną czekoladę łączymy z paluszkami

Rozpuszczoną czekoladę łączymy z paluszkami

ETAP 5

Ptasie gniazda
Formujemy ptasie gniazda, wykładając je na papier do pieczenia

Tak przygotowane paluszki wykładamy porcjami na papier do pieczenia, formując z nich zgrabne „ptasie gniazda”. Na wierzch każdego gniazda wykładamy po 3 kolorowe jajeczka. Całość wkładamy do lodówki, by czekolada zastygła. Gotowe.