izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Ptasie mleczko truskawkowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Puszysta i lekka pianka truskawkowa obficie polana czekolada mleczną. Słodki pomysł na przekąskę między posiłkami.

Ptasie mleczko truskawkowe

Składniki:

Ptasie mleczko truskawkowe

 

  • Serek homogenizowany truskawkowy 300 gram
  • Śmietana 30 % 200 gram
  • Żelatyna 2 łyżeczki
  • Woda 1/3 szklanki
  • Cukier puder 3 łyżki
  • Cukier wanilinowy 1,5 łyżeczki
  • Czekolada mleczna 1 tabliczka

Sposób przygotowania:

Ptasie mleczko truskawkowe
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiamy na 5-10 minut. Do rondelka wsypujemy cukier wanilinowy, cukier puder, wlewamy serek homogenizowany oraz śmietanę. Stawiamy to na mały ogień i podgrzewamy. Następnie dodajemy do ciepłej masy żelatynę i gotujemy jeszcze około 2 minut, cały czas mieszając. Gotową masę wylewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie, stężałą masę kroimy na prostokąty bądź inne kształty. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Odstawiamy ją na chwilę, aby lekko ostygła i obtaczamy w niej ptasie mleczko. Odkładamy je na talerz wyścielony papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki, aby polewa zastygła.

Tagi:

czekolada