Halina07

Halina07

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Ptysie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne domowe ptysie są super.

Ptysie

Składniki:

Ptysie

 

  • CIASTO:
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szkl wody
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 2 żółtka
  • 2/3 szkl cukru pudru
  • 1 margaryna Kasia
  • 2 budynie śmietankowe

Sposób przygotowania:

Ptysie
CIASTO: Zagotować wodę z margaryną. Gdy margaryna się rozpuści wsypywać powoli mąkę−energicznie mieszając aby nie było grudek.Gdy zgęstnieje odstawić do ostygnięcia. Następnie wbić jajka i ucierać mikserem na gładką masę. Ciasto nakładać na posmarowaną blaszkę w formie kółek szprycą lub łyżką (wcześniej moczyć ją w wodzie−wtedy ciasto będzie ładnie odchodzić od łyżki). Piec ok.35 minut−aż się zarumienią / w temp.180 st.C. JEŚLI PIEKARNIK MA TERMOOBIEG TO MOŻNA PIEC 2 BLASZKI PTYSI RAZEM.KREM: Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu i zostawić do ostygnięcia. Miękką margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem. Miksując dodawać po łyżce budyniu.Utrzeć na gładką masę.Krem wyłożyć na spód ciastka i przykryć wierzchem.Całość posypać cukrem pudrem. Schłodzić w lodówce. Ptysie można też przełożyć ubitą śmietaną kremówką z dodatkiem cukru pudru i odrobiny rozpuszczonej żelatyny. Z TEGO SAMEGO PRZEPISU MOŻNA ROBIĆ EKLERKI− ZAMIAST KÓŁEK WYCISKAĆ SZPRYCĄ PASECZKI.