Ptysie do zupy

Dodatki « poprzedni | następny »
lola11992 - Przepis na: Ptysie do zupy offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 622
Ptysie do zupy
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Bardzo smaczne ptysie do zup.


trudność: średne
czas:

Ptysie do zupy - SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka wody
  • 80 dag masła
  • 180 gram mąki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Ptysie do zupy - PRZYGOTOWANIE:

Gotującą się wodę posolić, a następnie dodać do niej masło i rozpuścić. Po chwili dodać również mąkę. Całość bardzo dobrze mieszać, żeby powstała jednolita masa, a nie masa z grudkami. Wszystko razem gotować przez około pięć minut. Po ugotowaniu masę dać do ostygnięcia. Bardzo ostrożnie wbijać kolejno po jednym jajku, a później ucierać masę. Do masy dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i znowu bardzo dokładnie wymieszać. Do garnka nalać wodę, lekko posolić, a do niej wkładać za pomocą małej łyżeczki trochę ciasta w kształcie kluseczek. Kluseczki gotować przez kilka minut pod przykryciem. Ugotowane ptysie najlepiej wyciągać za pomocą łyżki cedzakową i od razu odcedzać. Ptysie podawać jako dodatek do różnego rodzaju zup.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ptysie do zupy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Kapusta biała z koperkiem i fasolką Kapusta czerwona z koperkiem Kapusta kiszona zasmażana z fasolą
Pasta twarogowa z cebulą i papryką Kapusta duszona z kalarepką Zasmażana kapusta z suszonymi grzybami
Prażona cebulka Mus dyniowy do potraw wszelakich Sałatka z kapusty do słoików
Smażone paluszki krabowe Placki ziemniaczane z dynią Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane