Ptysie do zupy

Dodatki « poprzedni | następny »
lola11992 - Przepis na: Ptysie do zupy offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 622
Ptysie do zupy
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Bardzo smaczne ptysie do zup.


trudność: średne
czas:

Ptysie do zupy - SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka wody
  • 80 dag masła
  • 180 gram mąki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Ptysie do zupy - PRZYGOTOWANIE:

Gotującą się wodę posolić, a następnie dodać do niej masło i rozpuścić. Po chwili dodać również mąkę. Całość bardzo dobrze mieszać, żeby powstała jednolita masa, a nie masa z grudkami. Wszystko razem gotować przez około pięć minut. Po ugotowaniu masę dać do ostygnięcia. Bardzo ostrożnie wbijać kolejno po jednym jajku, a później ucierać masę. Do masy dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i znowu bardzo dokładnie wymieszać. Do garnka nalać wodę, lekko posolić, a do niej wkładać za pomocą małej łyżeczki trochę ciasta w kształcie kluseczek. Kluseczki gotować przez kilka minut pod przykryciem. Ugotowane ptysie najlepiej wyciągać za pomocą łyżki cedzakową i od razu odcedzać. Ptysie podawać jako dodatek do różnego rodzaju zup.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ptysie do zupy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Kapusta zasmażana z wędzonym boczkiem Dżem z borówki amerykańskiej Sól morska grzybowa
Ketchup paprykowo-cukiniowy Buraczane gnocchi Prosty ajwar paprykowy
Kanapkowa pasta z kurczaka z ajwarem Soczewica w ostrym sosie Jabłka z majerankiem
Ostra pasta jajeczna Zasmażana kapusta do obiadu Pieczone ziemniaczki z peperoni

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane