olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Ptysie smażone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

szybki i prosty sposób na ptysie domowej roboty.

Ptysie smażone

Składniki:

Ptysie smażone

 

  • 20 dkg mąki
  • 8dkg masła
  • 7jaj
  • 1szkl. mleka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5dkg cukru pudru
  • 50dag smalcu do smażenia
  • syrop (np. malinowy z lipą, żurawinowy itp.)

Sposób przygotowania:

Ptysie smażone
Przyrządzić ciasto ptysiowe. Rozgrzać tłuszcz do smażenia. Umoczoną w tłuszczu łyżką kłaść kulki wielkości małego ziemniaka na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem. Podawać z sosem waniliowym albo sokiem malinowym/truskawkowym- wg własnego uznania

Tagi:

ciastka ptysie