Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Ptysie śnieżynki z kremem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polecam ptysie z kremem budyniowym w śnieżnych czapeczkach. W wersji dla dorosłych można do kremu dodać spirytus.

Ptysie śnieżynki z kremem

Składniki:

Ptysie śnieżynki z kremem

 

 

 

  • LUKIER:
  • cukier puder- 3 łyżki
  • woda -1 łyżka
  • cukier waniliowy -1 łyżeczka

 

  • Wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Ptysie śnieżynki z kremem
CIASTO:

Wodę wlać do garnka, posolić, dodać margarynę cukier i doprowadzić do zagotowania. Zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy przesianą mąkę, ponownie umieszczamy garnek na ogniu i mieszamy a następnie zmniejszamy płomień pod garnkiem jednocześnie mieszamy, by składniki się równo połączyły.

Jeśli masa bezie jednolita i zacznie odchodzić od ścianek garnka to zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na 10 minut od czasu do czasu przemieszać. Do masy wbijamy kolejno jajka i ucieramy, by masa sie połączyła z jajkami. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy wyciskamy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego zostawiając miedzy jedną, a druga porcją odstępy. Piec ok 20 min w 200 st C.

MASA:

W 3/4 szklance mleka wymieszać obie mąki, resztę mleka zagotować z cukrem, gdy zacznie wrzeć wlać roztwór i energicznie mieszamy, następnie zmniejszamy ogień cały czas mieszając, aż będzie gładki i gęsty budyń. Zdejmujemy ogień z płomienia i dodajemy do gorącej masy żółtka i dokładnie ucieramy.

Gdy masa przestygnie, dodawać ją partiami do utartego masła, cały czas miksując. Jeśli ma być to wersja dla dorosłych właśnie teraz dodajemy alkohol i miksujemy chwilkę.  

Upieczone i ostudzone ptysie napełniamy masą.