anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Ptysie z ciasta karpatkowego

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Jak wcześniej napisałam,ptysie muszą się piec aż ciasto będzie lekkie i suche,krótkie pieczenie spowoduje że będą surowe w środku.

Ptysie z ciasta karpatkowego

Składniki:

Ptysie z ciasta karpatkowego

 

  • Ciasto:
  • 1½ szklanki wody
  • ½ kostki margaryny Kasi
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 5 jajek
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 1 masa śmietanowa Dr. Oetkera o smaku malinowym
  • lub waniliowym.
  • Z tej porcji wyszło mi 21 szt.

Sposób przygotowania:

Ptysie z ciasta karpatkowego
Wodę zagotować z margaryna,do gotującej wody dodać szklankę mąki krupczatki,wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać w garnku,wystudzić! Do zimnej masy dodawać ,po jednym jajku i dobrze wyrobić mikserem. Blachę wsadową wyłożyć papierem do pieczenia,kłaść ciasto łyżką lub szprycą,wielkości jajka kurzego. Piec w 190-200 st C aż ciasto będzie lekkie, rumiane i suche, około 30 min. Zimną śmietanę ubić na sztywno ,pod koniec dodać masę śmietanową i jeszcze chwilkę ubijać. Wystudzone ptysie przekroić na pół,przełożyć bitą śmitaną, i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego. Są to pierwsze moje ptysie w życiu, jakie upiekłam,zrobiłam z masą malinową i waniliową,pycha! polecam.. Jak wcześniej napisałam,ptysie muszą sie piec aż ciasto będzie lekkie i suche,krótkie pieczenie spowoduje że będą surowe w środku.