marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ptysie z grzybami na pikantnie

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciastka ptysiowe jak np. eklery lub gniazdka ptysiowe robi i podaje się z kremami różnego rodzaju, budyniem lub bitą śmietaną. Dzisiaj jednak spróbuję podać je na ostro.

Ptysie z grzybami na pikantnie

Składniki:

Ptysie z grzybami na pikantnie

 

 

  • Nadzienie:
  • 40 dag.suszonych grzybów leśnych,
  • serek topiony,
  • kostka rosołowa wołowa lub grzybowa,
  • 1/2 l.wody,
  • średnia cebula,
  • 2 listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • szczypta curry,
  • pieprz biały mielony,
  • masło lub olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Ptysie z grzybami na pikantnie
Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli - jeśli ciastka mają być na pikantnie potem przesiać do garnka mąkę, dodać jajka i ucierać ciasto pałką na ogniu tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Wtedy to odstawić i przestudzić masę. Przełożyć ją do tutki z brystolu i wyciskać na wyłożoną pergaminem blachę na podłużne kształty lub okrągłe miseczki. Musi wyjść choć z 10-12 sztuk. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a blachę z zawartością wstawić na środek. Piec z ok.20-30 min.

Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku ptysie, aż ostygną. Grzyby na noc namoczyć, odsączyć i przesmażyć na maśle z cebulką.Potem zalać wodą na tyle, by zakryć zawartość patelni. Dodać przypraw zapachowych i dusić pod przykryciem przez 35 min. Dodać zawiesiny z wody i mąki lub najlepiej zagęścić topionym serkiem o podobnym smaku doprawiając pieprzem i szczyptą curry. Ptysie nadziewać duszonymi grzybami i nakryć nadzienie ptysiowymi czapeczkami lub pałeczkami, jeśli to eklery. Podawać od razu.

ucieranie, wyciskanie, pieczenie, smażenie, duszenie

1. Odmierzyć składniki, zagotować jedną część, a potem resztę utrzeć pałką.
2. Wyciskać ciastka na blachę i upiec.Wystudzić i wyjąć.
3. Namoczyć grzyby, odsączyć i przesmażyć z siekaną cebulką.
4. Zalać wodą, dodać przypraw zapachowych i dusić.
5. Zaprawić serkiem topionym , zamieszać i doprawić.
6. Napełniać miseczki ptysiów nadzieniem i nakryć górną częścią ciastka.

pieczenie, smażenie, duszenie

1. Przyrządzić ciasto na ptysie na słono.
2. Wyciskać przez tutkę ciastka na blachę i upiec.
3. Przygotować nadzienie z grzybów leśnych i nadziewać nim ptysie.