Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ptysie z kremem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Ptysie z kremem orzechowym- chrupiące ciasteczka z ciasta parzonego wypełnione obłędnym kremem orzechowym. Doskonałe, jako deser do porannej kawusi.

Ptysie z kremem orzechowym

Składniki:

Ptysie z kremem orzechowym

Ciasto

Krem orzechowy

Sposób przygotowania:

Ptysie z kremem orzechowym

Zaparzenie ciasta

Ptysie z kremem orzechowym
Zaparzam ciasto. Odstawiam do przestudzenia.

Masło oraz wodę przekładam do garnuszka i zagotowuję. Stopniowo przesiewam mąkę. Mieszam. Zaparzam ciasto około 5 minut. Odstawiam do przestudzenia.

Formowanie ciasteczek

Ptysie z kremem orzechowym
Ciasto miksuję z jajkami. Formuję ciasteczka.

Stopniowo do przestudzonego ciasta dodaję po jednym jajku. Miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na blaszce formuję małe ciasteczka. Piekę około 20 minut w temperaturze 230 stopni.

Przygotowanie kremu orzechowego

Ptysie z kremem orzechowym
Z mleka, cukru i orzechów gotuję masę. Następnie ucieram ją z masłem.

Orzechy włoskie mielę. Mleko gotuję razem z cukrem. Dodaję zmielone orzechy. Mieszam i gotuję około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję masę orzechową. Ucieram.

Przekładanie ptysiów

Ptysie z kremem orzechowym
Upieczone ptysie przekrawam na pół i przekładam kremem.

Przestudzone ptysie przekrawam na pół. Przekładam kremem orzechowym i sklejam. Gotowe ptysie oprószam cukrem pudrem.


Tagi:

ciastka ptysie