VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Ptysie z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Malutkie ptysie napełnione kremem z malinami. Idealny deser do niedzielnej kawy. Uwielbiam desery z malinami.

Ptysie z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ptysie z malinami

 

 

Sposób przygotowania:

Ptysie z malinami
Ciasto: Margarynę zagotować z wodą (tak żeby się rozpuściła). Gdy się gotuje dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Bardzo energicznie mieszać. Wystudzić. Gdy masa wystygnie kolejno dodawać jajka. Miksować około 5 minut do uzyskania jednolitej masy. Szprycą nakładać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 220*C przez około 30 minut.Ptysie wystudzić i przekroić na pół. Krem: 500 ml mleka zagotować. W pozostałej ilości rozpuścić budynie, cukier waniliowy i cukier. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową, energicznie mieszać. Wystudzić. Margarynę utrzeć na puszysto, dodawać po 1 łyżce budyniu i malin. Przygotowanym kremem przekładać ptysie. Posypać cukrem pudrem.
Ptysie z malinami
Etap 1 Margarynę zagotować z wodą i mąką
Ptysie z malinami
Etap 2 Energicznie mieszać do powstania gładkiej masy
Ptysie z malinami
Etap 3 Małe ptysie wykładać szprycą na blaszkę
Ptysie z malinami
Etap 4 Ptysie pieczemy przez 30 minut w 220*C, napełnić kremem