Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ptysie z masą poziomkową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zagotować wodę z solą i tłuszczem. Odstawić z ognia. Na gorącą wodę wsypać

Ptysie z masą poziomkową

Składniki:

Ptysie z masą poziomkową

 

Sposób przygotowania:

Ptysie z masą poziomkową
Zagotować wodę z solą i tłuszczem. Odstawić z ognia. Na gorącą wodę wsypać przesiana mąkę i mieszać szybko, starannie rozbijajaąc grudki. Postawić na ogniu i ogrzewać 3-5 minut nadal mieszając aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Wówczas zestawić z ognia, schłodzic i nie przestając mieszać dodawać kolejno po jednym jajku. Wyrabiac do całkowitego ostudzenia. Płaską blachę zysmarować tłuszczem. Ciasto nabierać łyżką i w odstępach 5-6 cm kłaść płaskie kule wielkoci małych jabłek. Piec 25-30 minut w bardzo gorącym piekarniku (190-220 st). Przez pierwsze 10 minut nie otwierać piekarnika, później uchylic drzwiczki, by para wodna wydostała się na zewnątrz. Po upieczeniu ciastka powinny być równomiernie wysuszone i zrumienione. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na jednolitą masę. Poziomki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki i przetrzeć przez gęste sito. Połączyć z masą żółtkowo - margarynową, dodać zmielone biszkopty, wymieszać. Do smaku doprawić sokiem z cytryny. Ostudzone ptysie ostrym nożemm przekrajać na pół i przełożyć przygotowaną masą. Z wierzchu posypać cukrem pudrem.