OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Ptysie z różowym twarożkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Te ptysie są na słono, kojarzą mi się z wiosną, ze świetami. ale mogą także służyć za przystawki na imprezowym stole. pyszne

Ptysie z różowym twarożkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ptysie z różowym twarożkiem

 

 

  • NADZIENIE
  • 200g twarogu białego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanego bardzo drobno szczypiorku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 2 plasterki szynki
  • sól

Sposób przygotowania:

Ptysie z różowym twarożkiem
CIASTO PARZONE WYTRAWNE Wlać do garnka mleko, wodę. Dodać sól i masło. Podgrzewać na ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć na chwilę z palnika i od razu wsypać całą mąkę. Wstawić na średni ogień i cały czas mieszać drewnianą łyżką, do momentu aż ciasto oderwie się od brzegów garnka i powstanie zbita klucha. Wystudzić. W między czasie nagrzać piekarnik do 180*C. Do zimnego ciasta wbijać po kolei jajka i ubijać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Następnie umieścić ciasto w szprycy lub w rękawie i robić małe kopczyki na blaszce wyłożonej papierem, pamiętając o odstępach , gdyż ciasto parzone zwiększa swoją objętość. Piec 25min. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, bo ptysie opadną. NADZIENIE Umieścić w misce twarożek, dodać do niego jogurt i zmiksować. Wsypać sczypiorek, bazylię , paprykę, szynkę i posolić. Wymieszać lub zmiksować na gładką masę. WYKOŃCZENIE Ptysie przeciąć na pół, faszerować przy pomocy szprycy lub łyżeczką
Ptysie z różowym twarożkiem
przygotowujemy składniki potrzebne do wykonania ciasta
Ptysie z różowym twarożkiem
ciasto uparzone studzimy by wbić do niego jajka
Ptysie z różowym twarożkiem
pulchniutkie ptysie studzimy i faszerujemy
Ptysie z różowym twarożkiem
nadzienie przygotowane z twarożku , bazylii szczypiorku