Wróbelek

Wróbelek

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Ptysiowe grzybki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jeśłi ktoś nie lubi tych leśnych ;);)

Ptysiowe grzybki

Składniki:

Ptysiowe grzybki

 

  • 1 szklanka wody
  • ½ kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • masa karpatkowa
  • wiórki kokosowe
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ptysiowe grzybki
wodę z margaryną zagotować. Zdjąć z ognia, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Do przestudzonego ciasta dodawać po jednym jajku cały czas mieszając. Na blachę wysmarowanej margaryną bądź olejem formować ptysie. Jedne okrągłe bardziej a drugie podłużne (najlepiej aby te podłużne miały taki mały szpic ale nie jest to konieczne. Piec do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do każdego ptysia szprycą nakładać krem karpatkowy zrobiony wg przepisu na opakowaniu. Z ptysiów podłużnych krem powinien wystawać (po to aby kokos się na nim trzymał-taki korzonek jakby)Okrągłe ptysie (łebki grzybków) polać polewą. Nakładać główki na nóżki grzybków. Kokos zrumienić na patelni i posypać nim nóżki (korzonki).

Tagi:

jajko jajka