jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Ptysiowe łabędzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ptysie w kształcie łabędzi ładnie się prezentują na stole i przyciągają wzrok dzieci. Wymaga trochę czasu, ale warto taki deser zrobić.

Ptysiowe łabędzie

Składniki:

Ptysiowe łabędzie

 

  • Mąka 1,5 szklanki,
  • jajka 4 sztuki,
  • sól szczypta,
  • masło 200 gramów,
  • woda 1,5 szklanki,
  • mleko 1/2 szklanki .
  • Śmietana 30 % 400 ml,
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka,
  • woda wrząca 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Ptysiowe łabędzie
W rondelku przygotować wodę, mleko, dodać masło, szczyptę soli. Podgrzać i zagotować, zdjąć z gazu.

Do tych zagotowanych składników dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do momentu, aż będzie gładkie ciasto. Ponownie stawiamy na gazie mieszamy drewnianą łyżką i odparowujemy ciasto.

Takie odparowane i przestudzone delikatnie przekładamy do miski wbijamy stopniowo po jednym jajku. Mieszamy energicznie drewnianą łyżką. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące oraz gęste.

Przekładamy do worka cukierniczego.

Na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy kopczyki w kształcie łabędzia pomagając sobie wykałaczką .

Pieczemy w 190 -200 stopni około 20-30 minut do momentu zrumienienia.

Nie otwieramy drzwiczek bo opadają.

Wyjąć ostudzić na kratce, zimne przecinamy, a głowę z szyją zostawiamy w całości i przyklejamy na środek, oko i dziobek malujemy polewą czekoladową lub stopioną czekoladą.

Przekładamy przygotowaną masą ze śmietany kremówki z dodatkiem łyżki zaparzonej kawy rozpuszczalnej.