Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ptysiowy bakaliowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Do garnka wlać szklankę wody, włożyć masło, zagotować, zdjąć z ognia. Energicznie

Ptysiowy bakaliowiec

Składniki:

Ptysiowy bakaliowiec

 

  • Ciasto:

 

 

 

 

  • 3 jaja

 

  • łyżeczka proszki do pieczeniaKrem:

 

 

  • 2 mleczne czekolady (100 g każda)

 

 

  • półtorej szklanki bakalii (owoców kandyzowanych, suszonych śliwek kalifornijskich i moreli, rodzynek, orzechów)

 

  • 2 łyżki ciemnego kakao

 

  • płatki migdałowe lub wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ptysiowy bakaliowiec
Do garnka wlać szklankę wody, włożyć masło, zagotować, zdjąć z ognia. Energicznie mieszając, wsypać obie mąki. Znów postawić garnek na małym ogniu i jeszcze przez chwilę mieszać, aż ciasto zgęstnieje i będzie od stawać od ścian garnka. Jaja wybijać kolejno do przestudzonego ciasta, ciągle energicznie mieszając. Na końcu wsypać proszek do pieczenia. Włożyć ciasto do prostokątnej blaszki (20 x 17 cm) o wysokich brzegach. Piec około godziny w temperaturze 250˚C, nie otwierając piekarnika. Przygotować krem. Orzechy, śliwki i morele rozdrobnić, rodzynki sparzyć gorącą wodą, osączyć. Jedną czekoladę rozpuścić, drugą pokruszyć. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Przygotować krem we dług przepisu na opakowaniu (długo ubijać), wymieszać z ostudzoną żelatyną i po dzielić na dwie części. Jedną delikatnie wymieszać z bakaliami, szybko wyłożyć na ostudzone ciasto. Drugą wymieszać z ostudzoną, płynną, a także rozkruszoną czekoladą, po czym wyłożyć na masę bakaliową. Posypać (przez sitko) kakao, a wierzch udekorować płatkami migdałowymi lub wiórka mi kokosowymi. Ciasto odstawić na godzinę w chłodne miejsce. (100g - 295 kcal).