jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pudding jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pudding jabłkowy z cynamonem i gałką muszkatołową to deser rozpływający się w ustach

Pudding jabłkowy

Składniki:

Pudding jabłkowy

 

  • 4 dag masła
  • 15 dag bułki tartej
  • 1 kg obranych i pokrojonych w cienkie plasterki jabłek
  • 14 dag cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej

Sposób przygotowania:

Pudding jabłkowy
Na patelni roztopić masło, wsypac tartą bułkę i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez 5 minut, aż się zrumieni. Zestawić z ognia. Jabłka wymieszać z cukrem- 1 łyżkę odłożyć, sokiem cytrynowym, cynamonem i gałką muszkatałową. 1/4 bułki pokryć dno żaroodpornego naczynia, przykryć połową jabłek i posypać 1/4 bułki. Rozłożyć pozostałe jabłka, posypać resztą bułki i oprószyć cukrem. Naczynie przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temp. 200 stop. C. Zdjąć folię i piec przez 20 minut, aż jabłka będą miękkie, a wierzch się zrumieni. Podawać ciepły.