Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pudding jajeczny (Wietnam)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Makaron moczyć 10 minut w gorącej wodzie. odsączyć i pokroić na kawałki dł 2 cm. Grzyby

Pudding jajeczny (Wietnam)

Składniki:

Pudding jajeczny (Wietnam)

 

  • 60 g makaronu sojowego
  • 4 suszone grzyby
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 6 jajek
  • 400 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki posiekanej kolendry
  • Do przybrania:
  • 1 posiekana dymka
  • 5 łodyżek kolendry
  • nuoc cham
  • sos sojowy

Sposób przygotowania:

Pudding jajeczny (Wietnam)
Makaron moczyć 10 minut w gorącej wodzie. odsączyć i pokroić na kawałki dł 2 cm. Grzyby moczyć 10 minut w gorącej wodzie, osaczyć i pokroić. Podsmażyć czosnek na oleju na średnim ogniu. Rozgrzać piekarnik do temp 150 st. W misce ubić jajka, dodać czosnek, kurczaka, makaron, grzyby, cukier, kolendrę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i przelać do żaroodpornych miseczek wysmarowanych tłuszczem. Wstawić miseczki do formy do pieczenia, którą należy napełnić wodą do połowy wysokości. Przykryć miseczki i wstawić na 10-15 minut do piekarnika. Kiedy masa się zetnie, zapiekać jeszcze chwilę na złoty kolor. Przybrac dymką i kolendrą. W osobnych miseczkach podać nuoc cham i sos sojowy.