Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 645]

Pudding kokosowy z chia, liczi i nutą pomarańczy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Połączenie smaków jest przepyszne i dodatkowo takim deserem można się objadać, bez żadnych wyrzutów o nadmiar kalorii.

Pudding kokosowy z chia, liczi i nutą pomarańczy

Składniki:

Pudding kokosowy z chia, liczi i nutą pomarańczy

2 większe lub 3 mniejsze porcje:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • 20g wiórek kokosowych
  • 6 łyżek nasion chia (płaskich)
  • 2 łyżki cukru brzozowego

Dodatkowo:

  • 8-9 sztuk owoców liczi

Sposób przygotowania:

Pudding kokosowy z chia, liczi i nutą pomarańczy

Przygotowanie puddingu:

Pudding kokosowy z chia, liczi i nutą pomarańczy
Deser warto przełożyć do przeźroczystych naczyń.

Mleko kokosowe zagotować z dodatkiem ksylitolu i wiórek kokosowych. Całość lekko ostudzić, a następnie wymieszać z sokiem pomarańczowym i chia.

Wszystko razem co jakiś czas przemieszać - aż masa całkowicie będzie wystudzona. Zawartość garnuszka przełożyć do miseczek/szklaneczek. Pudding ładnie prezentuje się w przezroczystych naczyniach.

Chłodzenie:

Pudding kokosowy z chia, liczi i nutą pomarańczy
Schłodzony pudding powinien być dość gęsty.

Pudding należy wstawić do lodówki - minimum na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Liczi:

Pudding kokosowy z chia, liczi i nutą pomarańczy
Liczi można też wmieszać do schłodzonego puddingu.

Owoce liczi należy obrać i pokroić w kostkę. Kawałami liczi udekorować schłodzony pudding,