Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pudding ryżowo-kokosowy z białą czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pudding smakuje rewelacyjnie i podbije serca każdego - niezależnie od wieku. Po jednej łyżeczce chce się go jeszcze i jeszcze...

Pudding ryżowo-kokosowy z białą czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pudding ryżowo-kokosowy z białą czekoladą

2 duże lub 3 mniejsze porcje:

  • 100 g ryżu białego (użyłam jaśminowego)
  • 750 ml mleka 2-3,2 %
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych (płaskie)
  • 1 łyżka cukru
  • 60 g białej czekolady

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • 1 łyżka masła
  • 20 g czekolady gorzkiej/mlecznej

Sposób przygotowania:

Pudding ryżowo-kokosowy z białą czekoladą

Ryż:

Pudding ryżowo-kokosowy z białą czekoladą
Podczas gotowania ryżu - należy go pilnować.

Ryż lekko rozgotować - gotując go na mleku (zwykłym/kokosowym) z cukrem i wiórkami kokosowymi.
(Ryż gotować na najmniejszym ogniu - od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypalił.)

Deser:

Pudding ryżowo-kokosowy z białą czekoladą
Pudding można wzbogacić o ulubione dodatki.

Do ryżu dodać białą czekoladę - mieszając, aż się rozpuści.
Można również wmieszać łyżkę masła i kawałek ciemnej czekolady.

Podanie:

Pudding ryżowo-kokosowy z białą czekoladą
Deser idealnie smakuje na ciepło, ale na zimno również jest pyszny.

Gotowy pudding przełożyć do miseczek, udekorować i od razu podawać.
(Najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu.)


Tagi:

ryż deser