jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Puding z kwiatem bzu i cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To przepyszny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Dodatek kwiatów czarnego bzu powoduje, że puding jest niezwykle aromatyczny!

Puding z kwiatem bzu i cytryną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puding z kwiatem bzu i cytryną

 

  • kilka kromek razowego czerstwego pieczywa
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki śmietanki kremowej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cytryna
  • 1 baldach kwiatu czarnego bzu
  • po szczypcie cynamonu, kardamonu i imbiru
  • cukier do smaku (około 2 łyżek)
  • płatki migdałowe do posypania
  • masło sklarowane do wysmarowanie formy

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Puding z kwiatem bzu i cytryną
Kroimy pieczywo w kostkę. Mieszamy mleko, śmietankę z cukrem i jajami. Dodajemy mąkę, startą skórkę z cytryny i sok z jej połowy oraz przyprawy. Mieszamy ponownie. Do masy wkładamy pokrojony chleb i płatki zerwane z baldachu kwiatu czarnego bzu (bez zielonych łodyżek!) - odstawiamy na 15 minut by chleb zmiękł. Masę chlebowąprzekładamy do nasmarowanego naczynia żaroodpornego, wyrównujemy ją łyżką.. Posypujemy płatkami migdałowymi i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez około 35 minut w zależności od grubości zapiekanej masy chlebowej. Podajemy puding na ciepło lub zimno polany syropem z kwiatów czarnego bzu lub bitą śmietaną.
Puding z kwiatem bzu i cytryną
Kroimy pieczywo w kostkę. Możemy wykorzystać słodką chałkę, bułkę mleczną lub czerstwą drożdżówkę
Puding z kwiatem bzu i cytryną
Mieszamy mleko, śmietankę z cukrem i jajami. Dodajemy mąkę, startą skórkę z cytryny i sok z jej połowy oraz przyprawy.
Puding z kwiatem bzu i cytryną
Do masy wkładamy pokrojony chleb i płatki zerwane z baldachu kwiatu czarnego bzu (bez zielonych łodyżek!) - odstawiamy na 15 minut by chleb zmiękł.
Puding z kwiatem bzu i cytryną
Posypujemy płatkami migdałowymi i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez około 35 minut w zależności od grubości zapiekanej masy chlebowej.