Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

SUPERPRZEPIS

Pudliszkowa z indyjską nutą i dynią

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tym razem pomidorowa z indyjską nutą - rozgrzewająca i pożywna

Pudliszkowa z indyjską nutą i dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pudliszkowa z indyjską nutą i dynią

 

  • 1 szklanka startych warzyw - marchewki, pietruszki i selera
  • 1 cebula biała
  • ok. 600 ml odtłuszczonego bulionu drobiowego , może trochę więcej
  • 1 szklanka musu z dyni
  • ok. 1/2 szkl. mleczka kokosowego
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 30 % Pudliszki
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 średnia papryczka chili
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • do smaku - sól morska

 

 

Sposób przygotowania:

Pudliszkowa z indyjską nutą i dynią
ZUPA - Wykorzystaj bulion drobiowy ugotowany wcześniej i dobrze ostudzony - zbierz z powierzchni cały tłuszcz. Kawałek dyni oczyść z nasion, ale nie obieraj. Połóż na blasze i piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wybierz miąższ i zmiksuj go dolewając odrobinę mleka kokosowego i bulionu, ale mus ma być bardzo gęsty. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj grubo - marchewki ma być więcej niż pozostałych korzeni. Obierz i posiekaj cebulę a chili pokrój drobno razem z pestkami. Masło rozgrzej w garnku, dodaj curry, cebulę i chili, zmaż kilka chwil mieszając aż cebula się zeszkli. Dorzuć warzyw i jeszcze razem podsmaż. Zalej bulionem, gotuj kilka minut. Dodaj koncentrat i mleko kokosowe. Dodaj też zmiksowaną dynię, ale 2 łyżki odłóż do dekoracji. Gotuj jeszcze 3 minuty. Dopraw do smaku.KULKI - ryż przesyp na sitko i dobrze przepłucz. Wsyp do małego garnka, zalej zimną wodą tak żeby zakryła ziarna na 2 cm. Posól trochę i dosyp kurkumę, ugotuj aż będzie zupełnie miękki i wchłonie wodę. Ostudź. Wymieszaj ze skrobią kukurydzianą i jajkiem. Zwilż dłonie, uformuj kulki wielkości orzechów włoskich. Gotuj je w osolonej wodzie przez kilka minut, wyjmij łyżką cedzakową.Zupę podawaj z kulkami ryżowymi. Resztę musu rozprowadź niewielką ilością mleczka kokosowego żeby był bardziej płynny i polej nim zupę.
Pudliszkowa z indyjską nutą i dynią
Dynię upiecz razem ze skórką - wybierz miąższ i zmiksuj go dolewając nieco mleczka kokosowego i bulionu
Pudliszkowa z indyjską nutą i dynią
wykorzystaj bulion ugotowany wcześniej - warzywa podsmaż z przyprawą curry żeby wydobyć z nich jak najwięcej smaku
Pudliszkowa z indyjską nutą i dynią
warzywa zalej bulionem podgotuj a następnie dodaj mus dyniowy koncentrat i mleczko kokosowe
Pudliszkowa z indyjską nutą i dynią
ugotowany z kurkumą ryż wymieszaj z jajkiem i mąką kukurydzianą - uformuj kulki i ugotuj je