Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pudliszkowa z nutą orientu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Koncentrat Pudliszki zwiedza kuchnię orientalną

Pudliszkowa z nutą orientu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pudliszkowa z nutą orientu

 

  • 1 ćwiartka z kurczaka ( udo)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 1 cebula
  • 1/3 pora
  • 2 liście Kafiru
  • 0,5 cm korzenia imbiru
  • 1 przecier pomidorowy Pudliszki 30 % ( 9 dag - 12 dag zależy jak intensywną lubimy)
  • szczypta przyprawy 5 smaków
  • 1 malutka papryczka chilli świeża lub suszona
  • 3 szklanki wody
  • szczypta cukru brązowego
  • 1/4 opakowania cienkiego makaronu ryżowego
  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • sos sojowy
  • garść mieszanki sałat lub usiekanej drobno pekińskiej kapusty
  • 8 średnich rzodkiewek
  • sól
  • słodko-kwaśny sos chili
  • olej ( używam z pestek winogron)

 

Sposób przygotowania:

Pudliszkowa z nutą orientu
Mięso z kurczaka podzielić na drobne kawałki . Umieścić w garnku razem z obranymi i umytymi warzywami ( marchew, seler, pietruszka, por , cebula). Dorzucić przyprawy - Kafir, pokrojony w cienkie plasterki imbir , łyżkę sosu sojowego, papryczkę chilli. Zalać zimną wodą . Doprowadzić do wrzenia . Gotować na małym ogniu przez 1 ½ godziny . Wyjąć mięso i warzywa . Wywar przecedzić . Dodać koncentrat pomidorowy . Wymieszać .Doprawić szczyptą cukru , przyprawą 5 smaków i sosem słodko -kwaśnym chilli . Zagotować. Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i zostawić na 5 minut. Odcedzić .Przekroić na mniejsze kawałki tak jak do sajgonek. Kawałek marchewki ( ugotowanej z zupy ) pokroić w bardzo cienkie słupki. Umyć - osuszyć i pociąć w drobne paseczki sałaty. Rzodkiewki utrzeć na tarce jarzynowej - posolić - pognieść i odcisnąć. Arkusze papieru ryżowego zwilżać wodą i układać na ściereczce kuchennej. Na środek nakładać trochę makaronu ryżowego, sałaty, rzodkiewek - skropić sosem sojowym i słodko-kwaśnym sosem chili. Zwinąć jak sajgonki. Rozgrzać olej do wrzenia ( powinien zacząć ,, dymić" i smażyć ruloniki na rumiano .Wyjąć- odsączyć na ręczniku kuchennym .Poczekać aż przestygną . Przed podaniem ponownie włożyć w gorący olej. Dosmażyć. Odsączyć. Podawać zupę w miseczce ( pije się bezpośrednio z niej bez używania łyżki) układając obok po 2 sztuki ,, orientalnych krokiecików ". * Można dodać do ,,krokiecików" kawałeczki ugotowanego chudego mięsa z kurczaka ale ja wolę przeznaczyć je na potrawkę . 
Pudliszkowa z nutą orientu
W przecedzonym rosole rozrobić koncentrat - doprawić-zagotować
Pudliszkowa z nutą orientu
Moczyć arkusze papieru ryżowego a na nim układać składniki farszu- zwijać jak sajgonki
Pudliszkowa z nutą orientu
Mucno zrolowane odłozyc by sie dobrze skleiły
Pudliszkowa z nutą orientu
Smażyć dwukrotnie we wrzacym oleju- odsączać na papierowych ręcznikach kuchennych