pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Książka Kucharska: Pyszne chłodniki

Pudliszkowy chłodnik pomidorowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

po weekendowych obżarstwach lekka zupa na poniedziałek, czerpiąca z kuchni polskiej to co najlepsze

Pudliszkowy chłodnik pomidorowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pudliszkowy chłodnik pomidorowy

 

  • przecier pomidorowy Pudliszki 500 g
  • koncentrat pomidorowy Pudliszki 100g
  • ogórek 1
  • papryka czerwona 1
  • cebula szalotka 2
  • czosnek 1 ząbek
  • jajka 3
  • wędlina 3 plastry
  • ocet balsamiczny 3 łyżeczki
  • olej lniany 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • bułka czerstwa 1/2

Sposób przygotowania:

Pudliszkowy chłodnik pomidorowy
Cebule szalotki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka również obieramy i kroimy po połowie. Paprykę oczyszczamy i wrzucamy na patelnię grillową. Smażymy kilkanaście minut na małym ogniu, aż skórka zacznie delikatnie odchodzić. Do blendera dodajemy przecier pomidorowy. Wrzucamy ogórki, czosnek oraz szalotkę. Wlewamy olej balsamiczny i dodajemy koncentrat pomidorowy. Wlewamy jeszcze olej lniany. Przyprawiamy solą oraz czarnym mielonym pieprzem do smaku. Miksujemy. Gdy papryka się usmaży ściągamy skórkę i paprykę dodajemy do reszty składników. Bułkę moczymy w wodzie, a gdy będzie miękka dodajemy do blendera. Ponownie miksujemy. Smakujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Wędlinę kroimy w plastry, a potem w paski. Jajka gotujemy na twardo. Zupę możemy przed podaniem schłodzić lub podawać prosto z blendera wraz z ugotowanym jajkiem i wędliną. Smacznego.
Pudliszkowy chłodnik pomidorowy
CEbulę szalotkę bananową kroimy na mniejsze kawałki
Pudliszkowy chłodnik pomidorowy
W blenderze łączymy przecier, warzywa oraz koncetrat
Pudliszkowy chłodnik pomidorowy
Wlewamy ocet, olej lniany i przyprawiamy do smaku
Pudliszkowy chłodnik pomidorowy
Grillowaną paprykę czerwoną obieramy ze skórki i wraz z namoczoną bułką tartą również dodajemy do blendera