Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pulled pork a`la Igraszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pulled pork czyli wyczesane mięso to jedna z moich ulubionych potraw ever. Uwielbiam ją za wszechstronność – z frytkami i surówką będzie świetnym obiadem, z pieczywem sprawdzi się w roli śniadania, lunchu czy kolacji.

Pulled pork a`la Igraszki

Składniki:

Pulled pork a`la Igraszki

 

  • 2,5 kg łopatki wieprzowej ( zaufajcie mi mniejszej ilości nie opłaca się robić )
  • Mieszanka przypraw :
  • 1 łyżka mielonego cuminu
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżka pieprzy Cayenne
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • Solanka
  • ½ szklanki soli
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki mieszanki przypraw
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • Woda ( tyle aby przykryła mięso )

 

Sposób przygotowania:

Pulled pork a`la Igraszki
Składniki na mieszankę przypraw łączymy w miseczce, tak aby stworzyły jednolitą przyprawę. Wodę gotujemy , dodajemy sól i cukier i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy woda wystygnie dodajemy 3 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw, liście laurowe i ziele angielskie. Umyte mięso przekładamy do solanki i marynujemy minimum 6 godzin. Zamarynowane mięso wyciągamy z solanki, osuszamy dokładnie i wcieramy w nie przygotowaną mieszankę przypraw. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Mięso przekładamy do naczynie żaroodpornego, przykrywamy dokładnie folią aluminiową i pokrywką (jeśli naczynie ją ma ). Łopatkę pieczemy minimum 5,5 godziny ( tak to nie żart ! ), ale im dłużej tym mięso będzie delikatniejsze  U[pieczone mięso wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy mięso wystygnie za pomocą dwóch widelców rozrywamy je na włókna. Pulled pork podajemy jako drugie danie ale świetnie komponuje się w kanapach.