nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Pulpeciki chrzanowe w gęstym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybkie i nieskomplikowane pulpeciki na obiad. Idealne do ziemniaków i ogórka konserwowego.

Pulpeciki chrzanowe w gęstym sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pulpeciki chrzanowe w gęstym sosie

 

  • Pulpeciki:

 

  • 25 dag mięsa mielonego (gulaszowe wieprzowe)
  • 1/4 cebuli
  • 1 łyżka bułki tartej
  • kucharek meksykański,pieprz
  • 1/2 łyżeczki chrzanu
  • mąka do obtoczenia i 2 łyzki oleju do obsmażenia

 

  • Sos:
  • 3/4 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 większa marchewka
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • puszka pomidorów krojonych
  • 3/4 szkl. wody
  • 1/2 szkl. pikantnego keczupu
  • kucharek meksykański i śródziemnomorski,
  • pieprz, magii
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki śmietany
  • 2 łyżeczki mąki
  • odrobina wody

Sposób przygotowania:

Pulpeciki chrzanowe w gęstym sosie
Pulpeciki. Do miski wkładamy mięso, posiekaną drobno cebulę, łyżkę bułki tartej, chrzan i doprawiamy. Formujemy małe kuleczki (mi wyszło 9 szt.). Każdą z nich obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, na gorącym układamy pulpeciki, a następnie na mniejszym gazie delikatnie je obsmażamy. Sos. Cebulę drobno siekamy, marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Gdy lekko się zeszkli, bezpośrednio na patelnię przeciskamy ząbek czosnku. Przesmażamy chwilę, mieszając. Dodajemy marchewkę, po chwili przecier pomidorowy i znowu przesmażamy. Zalewamy pomidorami z puszki, wodą i keczupem. Dusimy ok. 5 minut. Dodajemy pulpeciki. Dusimy jeszcze ok. 10-15 minut. Sos zagęszczamy - do szklanki wsypujemy mąkę, dolewamy odrobinę wody, mieszamy tak, by nie było grudek. Dodajemy smietanę, łączymy i wlewamy do sosu. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i doprawiamy.
Pulpeciki chrzanowe w gęstym sosie
Do miski wkładamy mięso z cebulą i doprawiamy.
Pulpeciki chrzanowe w gęstym sosie
Usmażone pulpeciki ściągamy z ognia, będzie je dusić w sosie.
Pulpeciki chrzanowe w gęstym sosie
Pulpeciki układamy na sosie, następnie dusimy je.