Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 776]

Pulpeciki indycze w sosie teriyaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pyszne, delikatne pulpeciki z mięsa indyczego, skąpane w pysznym domowym sosie teriyaki polecają się na aromatyczny, szybki obiad :)

Pulpeciki indycze w sosie teriyaki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pulpeciki indycze w sosie teriyaki

 

  • Pulpeciki:
  • 500 gram mielonego mięsa z indyka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • ½ pęczka posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • Sól, pieprz
  • Sos teriyaki:
  • ½ szklanki wody
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • ½ papryczki chilli – opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Pulpeciki indycze w sosie teriyaki
Pulpeciki : Mięso przekładamy do miski, po środku robimy wgłębienie wsypujemy w niej bułkę tartą i wlewamy mleko, dodajemy jajko, posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir – wszystko starannie wyrabiamy.

Mięso doprawiamy do smaku sola i pieprzem i wyrabiamy je kolejny raz. Wilgotnymi rękami odrywamy po kawałku mięsa i formujemy pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy na złoty kolor pulpeciki (po 2-4 minut z każdej strony ).

Obsmażone pulpeciki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Sos: W szklance łączymy ze sobą wodę, sos sojowy i miód, dodajemy starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Na patelnię z powrotem wkładamy obsmażone wcześniej pulpeciki i zalewamy wszystko przygotowanym w szklance sosem – Dusimy pod przykryciem około 10-15 minut, potem patelnie odkrywamy i odparowujemy sos do uzyskania pożądanej konsystencji.

Jeśli jest taka potrzeba sos doprawiamy jeszcze sosem sojowym i miodem. Pulpeciki przed podanie posypujemy ziarnem sezamu, posiekanym szczypiorkiem i/lub chilli, serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko, smacznego ; ) 
Pulpeciki indycze w sosie teriyaki
Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na tarce, sos sojowy łączymy z woda i miodem
Pulpeciki indycze w sosie teriyaki
Tak przygotowaną mieszanką zalewamy przesmażone pulpeciki i dusimy około 15 minut