gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 640]

Pulpeciki jaglane w sosie pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ostatnio w mojej kuchni zagościła na dobre kasza jaglana.To jedna pyszna z moich propozycji na obiad.

Pulpeciki jaglane w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pulpeciki jaglane w sosie pomidorowym

 

 

 

 

  • składniki sosu
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 300 ml soku pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pulpeciki jaglane w sosie pomidorowym
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu studzimy. Cebulę kroimy w kostkę pieczarki obieramy i ścieramy.

Na patelni rozgrzewamy masło dajemy cebulę i pieczarki podsmażamy chwilę studzimy Kaszę przekładamy do miski mieszamy widelcem.

Do kaszy dodajemy zimne pieczarki, natkę posiekaną wbijamy jajko doprawiamy pieprzem, solą dodajemy pozostałe przyprawy.

Wsypujemy kaszę i otręby wyrabiamy masę jeżeli jest wolna to dodajemy jeszcze trochę kaszy many lub bułki tartej.

Z masy formujemy małe pulpeciki obtaczamy w buce tartej i podsmażamy. W rondlu rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy.

Do sosu wlewamy sok pomidorowy doprawiamy.

Do sosu można dodać trochę śmietany. Pulpeciki można włożyć do sosu albo tylko polać je sosem przed podaniem.

POLECAM!!!  
Pulpeciki jaglane w sosie pomidorowym.
Takie pulpeciki podajemy do ziemniaków i surówki .