CarpeCatino

CarpeCatino

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Pulpeciki meksykańskie z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie w wykonaniu i zaskakujące smakiem pulpeciki z mielonego mięsa, które przyjdą Wam z pomocą gdy musicie zrobić szybki obiad. Nietypowe połączenie przypraw sprawia, że ich smak jest inny niż ten, który już znacie.

Pulpeciki meksykańskie z cynamonem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pulpeciki meksykańskie z cynamonem

 

  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • płaska łyżeczka mielonego kuminu
  • 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 szczypty mielonego cynamonu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pulpeciki meksykańskie z cynamonem
W misce umieścić mięso, które należy dokładnie połączyć z jajkiem i wszystkimi przyprawami (mięso warto na kilka minut odstawić do przegryzienia się smaków, lecz jeśli nie macie za dużo czasu można to pominąć). Nabierać niewielkie porcje mięsa i formować w dłoniach kulki. Każdego pulpeta obtoczyć w mące - należy usunąć jej nadmiar, pulpety muszą być delikatnie oprószone mąką. W średniej wielkość garnku (takim, by wszystkie pulpety się zmieściły) doprowadzić do wrzenia wodę, lekko ją osolić. Pulpety wrzucać na wrzątek pojedynczo. Poczekać, aż woda ponownie zawrze – od tego momentu gotować pulpeciki przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Polecam podawać je w towarzystwie ryżu, lub makaronu z sosem meksykańskim.
Pulpeciki meksykańskie z cynamonem
Tak powinny wyglądać uformowane pulpeciki, delikatnie oprószone mąką