grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 233]

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne w smaku pulpeciki z filetów z dorsza w sosie koperkowym, pomysłem na szybki i smaczny obiad, uwielbiany zwłaszcza przez dzieci.

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym

Przygotowanie masy na pulpety

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym
Filety z dorsza i cebulę możemy zmielić lub drobno posiekać.

Filety z dorsza i cebulę mielimy na jednolitą masę. Zmieloną rybę z cebulą mieszamy z bułką tartą, pokrojoną drobno natką pietruszki i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę na pulpety dokładnie wyrabiamy.

Przygotowanie pulpecików

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym

Z przygotowanej masy formujemy pulpeciki jednakowej wielkości. Przygotowane przeze mnie pulpeciki ważą ok. 50 gram sztuka.
Pulpeciki wkładamy na wrzący bulion, gotujemy ok. 10 minut. Ugotowane pulpety wyjmujemy z bulionu i odstawiamy na bok.

Przygotowanie sosu koperkowego

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym
Śmietanę roztrzepujemy z mąką tak długo aż nie będzie grudek z mąki.

Śmietanę dokładnie roztrzepujemy z 1-2 łyżkami mąki. Nie przerywając mieszania, stopniowo wlewamy do gotującego się bulionu. Dodajemy posiekany koperek. Sos gotujemy ok. 3 minut.

Gotowanie pulpetów w sosie koperkowym

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym
Pulpety w sosie koperkowym idealnie smakują z ziemniakami z koperkiem.

Do ugotowanego sosu koperkowego wkładamy przygotowane wcześniej podgotowane pulpety.
Pulpety gotujemy w sosie gotujemy ok. 2-3 minut.