aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Pulpeciki w aksamitnym sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo delikatne, rozpływające się w ustach pulpeciki oblane aksamitnym sosem pieczarkowym. Rewelacyjne jako dodatek do ziemniaków lub kopytek.

Pulpeciki w aksamitnym sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki w aksamitnym sosie pieczarkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w aksamitnym sosie pieczarkowym
Cebule drobno kroimy i smażymy chwilę na rozgrzanym oleju. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do cebuli i razem dusimy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie podlewamy wodą, tak aby całość była nią przykryta i czekamy aż woda zagotuje się. W kubku rozprowadzamy mąkę ze śmietaną i wodą, zagęszczamy nią sos. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz Maggi. Gotujemy jeszcze na małym ogniu ok. 3 minuty. W trakcie gotowania sosu roimy pulpeciki. Do miski wkładamy mięso, dodajemy żółtko i umyty, drobno pokrojony szczypiorek. Przyprawiamy solą i pieprzem. I wyrabiamy mięso na jednolitą masę. Zwilżonymi wodą rękoma formujemy małe pulpeciki. Smażymy je na gorącym oleju po 2 minuty z każdej strony. Ciepłe pulpeciki przekładamy do sosu pieczarkowego. Nie mieszamy już sosu, aby pulpeciki nie rozpadły się.
Pulpeciki w aksamitnym sosie pieczarkowym
W rondelku smazymy cebule, dodajemy pokrojone pieczarki. Całość zalewamy wodą.
Pulpeciki w aksamitnym sosie pieczarkowym
W kubku rozprowadzamy mąkę ze śmietaną i wodą, zagęszczamy nią sos. Przyprawiamy do smaku.
Pulpeciki w aksamitnym sosie pieczarkowym
Mięso mielone wkładamy do miski, dodaemy żółtko, szczypiorek oraz sól i pieprz.
Pulpeciki w aksamitnym sosie pieczarkowym
Usmażone pulpeciki przekładamy do sosu pieczarkowego.

Tagi:

mięso