Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pulpeciki w cukiniowym sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pulpeciki z mielonej wieprzowiny, ze sproszkowanym czosnkiem staropolskim, w sosie z tartą na tarce o drobnych oczkach cukinią.

Pulpeciki w cukiniowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki w cukiniowym sosie

 

  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 l bulionu drobiowego lub wieprzowego
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 1 łyżeczka czosnku staropolskiego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka musztardy ziołowej
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w cukiniowym sosie
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, połowę zeszklić na oleju. Dodać do niej cukinię. Podsmażać razem kilka minut, co chwilę mieszając. Wlać bulion, zagotować. Do mięsa dodać resztę cebuli, jajko, przyprawę w płynie, czosnek, trochę pieprzu i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować niezbyt duże, okrągłe pulpeciki i wrzucać je do buliony z cukinią. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Mąkę rozmieszać z 1 szklanką zimnej wody, zagęścić nią sos. Do sosu dodać musztardę, wymieszać. Sos doprawić do smaku przyprawą uniwersalną lub solą.
Pulpeciki w cukiniowym sosie
Połowa pokrojonej w kostkę cebuli zeszklona na oleju.
Pulpeciki w cukiniowym sosie
Cukinia starta na tarce o drobnych oczkach dodana do zeszklonej cebuli.
Pulpeciki w cukiniowym sosie
Mięso z dodatkiem pozostałej cebuli jajka bułki tartej i przypraw.
Pulpeciki w cukiniowym sosie
Uformowane z mięsnej masy pulpeciki wrzucone do gotującego się bulionu z cukinią.