Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pulpeciki w sosie chrzanowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pomysł na szybki i pyszny obiad, pulpeciki z sosem smakują świetnie, polecam.

Pulpeciki w sosie chrzanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki w sosie chrzanowym

 

  • mięso mielone 250g,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ bułki namoczonej w wodzie,
  • 1 żółtko,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 litr wody,
  • 1 kostka bulion wołowy,
  • śmietana 18% 4 łyżki,
  • mąka 3 łyżki,
  • chrzan 4 łyżeczki,
  • papryka słodka,
  • sól,
  • tymianek,
  • pieprz
  • ryż pełnoziarnisty

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie chrzanowym
Mięso mielone mieszamy dokładnie z pokrojoną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem żółtkiem i odciśniętą bułką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy małe pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę i kostką bulionową. Wrzucamy pulpeciki i gotujemy na średnim ogniu około 15 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy je na talerz. Śmietanę mieszamy z mąką. Do bulionu pozostałego po gotowaniu pulpecików dodajemy chrzan. Kolejno dodajemy śmietanę z mąką i mieszamy dokładnie. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku przyprawami. Sos chwilę gotujemy, następnie dodajemy pulpeciki i mieszamy. Podajemy z ryżem pełnoziarnistym. Smacznego ;)
Pulpeciki w sosie chrzanowym
Mięso mielone mieszamy dokładnie z pokrojoną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem żółtkiem i odciśniętą bułką
Pulpeciki w sosie chrzanowym
Z jednolitej masy formujemy małe pulpeciki.
Pulpeciki w sosie chrzanowym
W garnku zagotowujemy wodę i kostką bulionową. Wrzucamy pulpeciki i gotujemy na średnim ogniu około 15 minut.
Pulpeciki w sosie chrzanowym
Do bulionu pozostałego po gotowaniu pulpecików dodajemy chrzan. Kolejno dodajemy śmietanę z mąką i mieszamy dokładnie.

Tagi:

ryż mięso