halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Pulpeciki w sosie koperkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne pulpeciki na obiad .

Pulpeciki w sosie koperkowym

Składniki:

Pulpeciki w sosie koperkowym

 

  • pol kilograma mielonej lopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 lyzka masla
  • 4 lyzki bulki tartej
  • sol , pieprz , szczypta galki muszkatolowej
  • Na sos :
  • pęczek koperku
  • 2 szklanki bulionu , moze byc z kostki
  • 100 ml smietany
  • 2 lyzki maki
  • sol , pieprz

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie koperkowym
Cebule obieramy i drobniutko siekamy . Rozgrzewamy maslo i szklimy cebule i studzimy . Cebulke dodajemy do mielonego miesa , bulke tarta , wbijamy jajo , doprawiamy sola i pieprzem oraz galka . Wyrabiamy na jednolita mase . Formujemy klopsiki i wstawiamy do lodowki na 15 minut . Gotujemy bulion i wkladamy klopsiki . Gotujemy 15 minut od wyplynecia Wykladamy pulpeciki i do tego bulionu dodajemy posiakany koperek , gotujemy 5 minut , dodajemy smietane doprawiamy do smaku . Klopsiki wkladamy do goracego sosu i podgrzewamy . Podajemy z ziemniakami i zielona salata .